Μαθαίνοντας δεξιότητες ζωής από τα παιδιά

29.09.2018

Ως φοιτητές στην προσχολική αγωγή διδαχτήκαμε να βοηθούμε τα παιδιά να εξασκούν τις γνωστικές τους ικανότητες. Δουλεύοντας όμως με παιδιά συνειδητοποιήσαμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να διδάξουμε τα παιδιά να μάθουν να περιμένουν τη σειρά τους, να γίνονται αυτόνομοι, να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά τους και των άλλων και να ερευνούν τη γνώση με το δικό τους τρόπο.

Στην εποχή μας που οι εξελίξεις της τεχνολογίας, της βιολογίας, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης είναι ραγδαίες περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, ο εκπαιδευτικός καλείται επιτακτικά να βοηθήσει τα παιδιά να εξελιχθούν στον κοινωνικοσυναισθηματικό τους τομέα. Το ΙQ πλέον δεν είναι το μόνο συστατικό επιτυχίας για τους αυριανούς πολίτες του πλανήτη μας. Χρειάζεται συναισθηματική νοημοσύνη, EQ καθώς και ένα καινούργιο συστατικό που ακούγεται τον τελευταίο καιρό: LQ που είναι η αγάπη.

Το 2032 τα παιδιά που φοιτούν τώρα σε παιδικό σταθμό είναι αυτά που θα πάρουν τη σκυτάλη για την εξέλιξη του πλανήτη μας. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες εξελίξεις της τεχνολογίας και να δουλέψουν προς το να βοηθήσουν τα παιδιά να εξασκήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Στην εποχή μας δεν έχουμε λόγο να διδάξoυμε κάτι που το παιδί μπορεί να το μάθει με μιαν αναζήτηση στο google. Περισσότερο από ποτέ καλούμαστε να διδάξουμε διαχρονικές αξίες και αρχές και γιατί όχι αγάπη.

Βέβαια το περίεργο σε όλα αυτά είναι ότι πολλές από αυτές τις δεξιότητες που καλούμαστε να διδάξουμε τα παιδιά, μας τις διδάσκουν τα ίδια τα παιδιά. Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες, όπως κοινωνικές δεξιότητες που μαθαίνονται.

Ο τίτλος αυτής της παρουσίασης "Μαθαίνοντας δεξιότητες ζωής από τα παιδιά" θα μπορούσε να έχει και ένα άλλο τίτλο "Μαθαίνοντας δεξιότητες ζωής στα παιδιά". Παρόλα αυτά, διαλέξαμε τον πρώτο τίτλο γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί, αλλά και όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα παιδιά, γινόμαστε καλύτεροι μέσα από τα παιδιά και επομένως η αγάπη μας προς αυτά επιστρέφει με τον πιο όμορφο τρόπο στον εαυτό μας.

Αυτό το Σάββατο στις 5:30-7:30 μ.μ καλούμε εσάς τους γονείς του πρωινού τμήματος του παιδικού σταθμού και μελλοντικούς γονείς να μιλήσουμε για τους στόχους του προγράμματός μας. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ είναι η κατοχύρωση θέσης σε γονείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον παιδικό σταθμό Play & Learn στο 2810 250851.

NEWSLETTER

Λάβετε νέα μας και ενημερωθείτε για τις μελλοντικές εκδηλώσεις μας

Όνομα είναι υποχρεωτικό
Email είναι υποχρεωτικό
είναι υποχρεωτικό