Digital Parenting Webinar Πως να μεγαλώσουμε Υπεύθυνους Ψηφιακούς Πολίτες!

03.04.2021

Τώρα όσο ποτέ, την περίοδο της πανδημίας, αναδείχτηκε η αξία της Τεχνολογίας στην εκπαίδευση και στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Ταυτόχρονα αναδείχτηκε και το πόσο ανέτοιμοι είμαστε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης, ψηφιακής εποχής. Ο ψηφιακός κόσμος ήρθε για να μείνει, εξελίσσετε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και αυτής των παιδιών μας.

Ζούμε και μεγαλώνουμε παιδιά στην Ψηφιακή εποχή όμως κανείς δε μας εκπαίδευσε για το πώς. Ταυτόχρονα δε διαθέτουμε εμπειρία από τα δικά μας παιδικά χρόνια ούτε μας άφησαν παρακαταθήκη οι γονείς μας σχετική με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που δε γνώρισαν ζωή χωρίς κινητό και διαδίκτυο. Είμαστε η πρώτη γενιά Γονέων και Εκπαιδευτικών που μεγαλώνουμε και διαπαιδαγωγούμε τους Ψηφιακούς Πολίτες από «κούνια». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που όλοι ομολογούν ότι τα έχουν βρει «μπαστούνια» στο να βάλουν όρια και κανόνες στην σχέση των παιδιών με τις οθόνες. Οι ενήλικες νοιώθουμε ανεπαρκείς στο να τους προσφέρουμε προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους που συνεχώς αλλάζουν. Ο ρόλος μας δεν ήταν ποτέ τόσο απαιτητικός άλλα και τόσο συναρπαστικός. Το να μεγαλώσουμε και να διαπαιδαγωγήσουμε υγιή και ευτυχισμένα παιδία στην Ψηφιακή Εποχή αποτελεί μεγάλη ευθύνη άλλα και μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Θα αφήνατε το παιδί σας μόνο στην θάλασσά χωρίς να μάθει πρώτα να κολυμπά;  Κι όμως, πολύ συχνά αφήνουμε τα παιδιά μας να παλεύουν με τα κύματα στον απέραντο ωκεανό του διαδικτύου χωρίς σωσίβιο, χωρίς επίβλεψη και χωρίς να διαθέτει τις δεξιότητες για να βγει σώο στην στεριά. 

“Το να μάθει ένα παιδί να επιβιώνει στον Ψηφιακό κόσμο είναι το ίδιο σημαντικό με την ανάγνωση και την γραφή!”

Σκοπός: Το βιωματικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar)  έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει, να κινητοποιήσει και να βοηθήσει τους σύγχρονους πολίτες να αποκτήσουν μια θετική αλλά και υπεύθυνη στάση στη χρήση της τεχνολογίας και να θέσουν τις βάσεις για Ψηφιακή Παιδεία που αποτελεί απαραίτητο αγαθό στην εποχή μας. Απευθύνεται σε γονείς, παιδιά (μαζί με τους γονείς τους), εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς άλλα και σε κάθε χρήστη του ψηφιακού κόσμου. Το διαδικτυακό σεμινάριο αυτό απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και στους μικρούς ψηφιακούς πολίτες. Η Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου μας αφορά όλους.  Θα ενισχύσει τη συνεργασία παιδιών και ενηλίκων ώστε η διαπαιδαγώγηση στην ψηφιακή εποχή να είναι αποτελεσματική.

Οφέλη για τα Παιδιά: Δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας, για πάντα, από κάθε κίνδυνο.  Ευθύνη μας είναι να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια και τις δεξιότητες ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στον Πραγματικό και στον Ψηφιακό Κόσμο με τα φτερά της ανεξαρτησίας. Στόχος του σεμιναρίου είναι τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η ψηφιακή τους ασφάλεια είναι κυρίως δική τους υπόθεση διευκολύνοντας έτσι το έργο των γονιών τους. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, θα ευαισθητοποιηθούν και θα κατανοήσουν ότι η χρήση της τεχνολογίας απαιτεί υπευθυνότητα, επαγρύπνηση και ψηφιακές δεξιότητες. Με απλό και κατανοητό τρόπο θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως διαδικτυακός εκφοβισμός, επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια, συνομιλία με αγνώστους, ακατάλληλο περιεχόμενο κ.α. και θα βάλουν τις βάσεις για Ψηφιακή Παιδεία που είναι απαραίτητη για τους νέους της Ψηφιακής Εποχής. Μέσα από την ενεργή τους συμμετοχή θα ενισχύσουν την ενσυναίσθηση τους και την κριτική τους σκέψη ώστε να ενδυναμώσουν τις άμυνες τους απέναντι στον εθισμό και στους όλο και αυξανόμενους διαδικτυακούς κινδύνους.

Το βιωματικό σεμινάριο απευθύνεται σε:

 

Με την ολοκλήρωση του Σεμιναρίου δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης και Υλικό από το Safe Kids Project.

“Η καλύτερη ώρα για να αποκτήσουμε Ψηφιακή Παιδεία ήταν χτες. Η αμέσως καλύτερη είναι τώρα!”

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 4 Ενότητες (Διαδικτυακές Συναντήσεις):

Μέσα από τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις,  συνολικής διάρκειας 6 ωρών, θα έρθετε σε επαφή με τα μυστικά της διαπαιδαγώγησης στην Ψηφιακή Εποχή!

1η Συνάντηση: Από την Αλάνα στο Διαδίκτυο

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

2η Συνάντηση:  Διαδικτυακοί Κίνδυνοι

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

3η Συνάντηση:  Εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

4η Συνάντηση:  Υπεύθυνοι  Ψηφιακοί Πολίτες

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

 

Εισηγήτρια- Συντονίστρια: Ροδούλα Καφτάκη Επαιδευτικός Πληροφορικής, Συγγραφέας, Ομιλήτρια και Δημιουργός του Safe Kids Project

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ: http://bit.ly/rodoula

Κόστος συμμετοχής: 55 ευρώ για τις 4 συναντήσεις 

Δίνεται Βεβαίωση παρακολούθησης και υλικό από το Safe Kids Project.

NEWSLETTER

Λάβετε νέα μας και ενημερωθείτε για τις μελλοντικές εκδηλώσεις μας

Όνομα είναι υποχρεωτικό
Email είναι υποχρεωτικό
είναι υποχρεωτικό